Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Az ingatlanok fűtési lehetőségei lakásokban és családi házakban, illetve egyéb rendeltetésű épületekben

Lakások fűtési módjai:

 • A távfűtés biztosítása a belvárosi lakások legelterjedtebb módja (hőerőműben előállított meleg vízzel), amely biztosítja a meleg víz ellátását is.

A lakások radiátorral vannak felszerelve és a panelprogram, illetve a lakásfelújítások során már több ezer lakás mért fűtéses (a radiátorra szerelt mérőórákkal). A kiszámlázott összeg, a felhasznált hőmennyiség alapján kerül  meghatározásra.

A nem mért fűtéses (távfűtéses) lakásokban mérőórák nincsenek felszerelve a radiátorokra, így a fűtési költség a lakás alapterülete, illetve a légköbmétere alapján kerül meghatározásra.

Távfűtéses lakások esetében alapdíj fizetése van meghatározva, amelyet minden esetben szükséges megfizetni. Ezt abban az esetben is szükséges fizetni, ha a tulajdonos nem használja a lakást, amennyiben bejelentette  a távhőszolgáltató vállalatnál.

 • Ház központi fűtés a társasházakban biztosítja a fűtést és a meleg vizet az épületben kialakított központi gáz-kazánnal. Itt a fűtés és meleg víz költsége, a lakás alapterülete, illetve légköbmétere alapján kerül kiszámlázásra.
 • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült társasházakban (családi házaknál is) alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. Itt szükséges megjegyezni, hogy a fürdőszobákban célszerű a szénmonoxid érzékelő berendezést felszerelni. A fűtés költsége, a gázórán leolvasott mennyiség alapján kerül kiszámlázásra. A gázkonvektoros fűtés előnye, hogy kevesebb lehet a fűtési költség, amennyiben a tulajdonos, illetve bérlő nem fűti a lakás minden helyiségét. Hátránya viszont , hogy a berendezés nem korszerű, így nem hatékony a gázfelhasználás, valamint a gázbojlerek kéményeiből sok esetbe visszaáramlik a szénmonoxid és ez már több halálesetet okozott.
 • Elektromos, korszerű fűtési-hűtési megoldás a „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a lakás légköbmétere alapján kerül kialakításra és lakásonként több helyiségben is felszerelésre kerülhet. Általában akkor alkalmazzák, ha a lakás hűtésének a megoldása is szükséges. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott fogyasztás szerint kerül kiszámlázásra.
 • Elektromos radiátorok alkalmazása, amelynek száma szintén a lakás légköbmétere alapján kerül meghatározásra. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség alapján kerül meghatározásra.
 • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Családi házak és egyéb rendeltetésű (iroda, üzletek, stb.) épületek:

 • Távfűtés a belvárosi egyéb rendeltetésű épületek fűtési és meleg víz- ellátási megoldása, a családi házak esetében ritkán alkalmazott ez a fűtési rendszer. (A többi jellemző a távfűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
 • Egyedi gázkazánok kialakítása radiátorokkal, a legelterjedtebb a családi házak estében. A kazánok lehetnek kondenzációs kazánok, a melyek a fűtést és a meleg vizet is biztosítják. A régebbi típusú kazánok csak a fűtést biztosítják radiátorokkal. A meleg vizet vagy gázbojlerrel, illetve villanybojlerrel lehet biztosítani. Fűtésköltség a gázóra alapján kerül meghatározásra.
 • Gázkonvektor fűtés általában az 1960-70-es években épült családi házaknál, illetve egyéb rendeltetésű épületeknél alkalmazott megoldás, amely egyedi berendezéssel  (konvektor) oldja meg a helyiségek fűtését. A meleg vizet gáz bojler biztosítja. (A többi jellemző a gázkonvektor fűtéses lakásoknál leírtak szerint.)
 • Modern megoldásnak számít családi házak és egyéb rendeltetésű épületek esetében is az elektromos,  „Fan coil” hűtő-fűtő rendszer, amely a használt helyiségek légköbmétere alapján kerül kialakításra és több helyiségben is felszerelésre kerülhet. A meleg vizet biztosíthatja villany-, vagy gáz üzemű berendezés. Fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
 • Elektromos radiátorok alkalmazása is egyre nagyobb mértékben kezd elterjedni. Itt a meleg víz biztosítása lehet villanybojler, vagy gázbojler is. A fűtés költsége a villanyórán leolvasott mennyiség szerint kerül meghatározásra.
 • Vegyes tüzelésű (fa, szén) fűtőberendezések (kazánok, kandallók, kályhák) ma már elavult megoldásnak számítanak. Itt a meleg vizet külön fűtő berendezés (bojler) biztosítja, amely lehet vegyes tüzelésű, illetve villany is. A fűtés költsége a felhasznált anyagok (fa, szén, stb.) ára.

Debrecen, 2020. március 7.